Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 51. Rally Český Krumlov

Litvínov přišel o dobře rozehraný zápas, Pardubice jsou po dvanácti letech ve finále

Extraliga zná prvního finalistu letošního play-off. Pardubice zvládly také čtvrté semifinále proti Litvínovu, na jeho ledě otočily utkání z 1:3 na vítězných 6:5 a ovládly sérii 4:0 na zápasy. Jejich soupeřem bude lepší z dvojice Sparta – Třinec.

Hokejisté Pardubic slaví s fanoušky
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Litvínov vedl po skvělém vstupu do zápasu už 3:1, jenže náskok promrhal ve druhé třetině, kterou prohrál 0:4. Východočeši předvedli obrat během dvanácti minut a vedení přes závěrečný tlak a snížení ze strany domácích už nepustili.

Pardubice se dočkaly postupu do finále poprvé od mistrovské sezony 2011/2012, kdy přetlačily Kometu 4:2 na zápasy. Dynamo bude útočit na sedmý titul v klubové historii. Litvínov skončí celkově čtvrtý a zapisuje nejlepší sezonu od zlatého ročníku 2015, tehdy získal první pohár v nejvyšší domácí soutěži.

"Hrozná první třetina, tam jsme nehráli vůbec dobře. Druhá třetina byla lepší, tam nám to napadalo. A pak se to dohrávalo. Dali jsme ještě jeden gól ve třetí třetině, který nakonec rozhodl. Pak nám tam spadly takové dvě střely při hře šest na čtyři a pak na konci z dorážky. Škoda že jsme to neudrželi o dva góly, aby to nebylo takové drama. Tohle vítězství bylo hrozně těžké a bereme ho," hodnotil pardubický kapitán Lukáš Sedlák.

Litvínov tentokrát začal nejlépe v celé sérii. David Kaše otevřel skóre už ve druhé minutě, a přestože hostující Jan Mandát po chybném střídání domácích brzy srovnal na 1:1, povedlo se Severočechům vyvést Pardubice z konceptu. Výsledkem bylo dvojité oplácení Libora Hájka a Roberta Kousala a dvojnásobnou přesilovku zužitkoval opět David Kaše.

Černožlutým se navíc dařilo využívat otevřená okénka v pardubické obraně a další přečíslení už Liam Kirk proměnil gólem do šatny v čase 19:53. Od druhé třetiny tak Romana Willa poprvé v play-off nahradil v pardubickém brankovišti Dominik Pavlát.

Dynamo poté nastartoval snížením po nahození od modré čáry obránce Jan Košťálek, kterého gólově napodobil další bek Peter Čerešňák. Litvínov následně neproměnil přesilovku po faulu Richarda Pánika, jenž trefil Jindřicha Abdula ramenem do hlavy.

Na druhé straně se už Pardubice dostaly do vedení po akci dvou na jednoho, kdy Tomáš Hyka zakombinoval se zakončujícím Sedlákem. Třetinu hrůzy z pohledu domácích dokonal Patrik Poulíček po předchozí chybě Kirka. V litvínovské brance poté Mateje Tomka vystřídal Šimon Zajíček.

Hráči Pardubic už třetí třetinu kontrolovali a navíc hrozili z protiútoků do otevřené litvínovské obrany. Jednu z nepozorností potrestal Pánik po další akci Hyky. Severočeši pak v závěru ještě za stavu 3:6 dvakrát snížili, když Pavlát propustil ránu Kristapse Zileho v litvínovské přesilovce šest na čtyři a poté nestačil na dorážku Petra Koblasy. Stejně jako ve čtvrtečním duelu ale domácí srovnat nestihli.

Semifinále play-off hokejové extraligy – 4. zápas:

HC Verva Litvínov – HC Dynamo Pardubice 5:6 (3:1, 0:4, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. D. Kaše (O. Kaše), 16. D. Kaše (Jaks, O. Kaše), 20. Kirk (D. Kaše), 53. Zile, 55. Koblasa (Demel, Kirk) – 8. Mandát (Vála), 23. Košťálek (T. Dvořák, A. Musil), 26. Čerešňák (Vondráček), 33. L. Sedlák (Hyka), 34. Poulíček (Vondráček), 51. Pánik (Hyka). Rozhodčí: Šír, Ondráček – Špůr, Thuma. Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 5944 (vyprodáno). Konečný stav série: 0:4.

Litvínov: M. Tomek (35. Zajíček) – Demel, Baránek, Jaks, Zile, D. Zeman, Czuczman, Šalda – Koblasa, M. Sukeľ, Kirk – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Jícha, A. Kudrna – Havelka, Jurčík, Zygmunt. Trenér: Mlejnek.

Pardubice: Will (21. Pavlát) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála, Michal Houdek – Hyka, L. Sedlák, Pánik – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Zadina.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články