Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Na kvóty nehrajeme, rozhoduje kvalita. Hertla zřejmě nepustí klub, říká Nedvěd o nominaci

Nominace českých hokejistů na domácí mistrovství světa se postupně malými kroky vyjasňuje. Generální manažer Petr Nedvěd pečlivě sleduje dění v NHL a je v kontaktu s množstvím hráčů. Prozradil, že účast Tomáše Hertla není pravděpodobná i v případě, že Vegas v play-off zámořské soutěže vypadnou. Skeptický je i v případě Radima Šimka.

Petr Nedvěd
zdroj: ČTK / Profimedia

Ve hře je mnoho jmen. "Se všemi jsme v kontaktu, ale je otázka, zda budou zranění, jestli je klub uvolní... Třeba Tomáš Hertl má zájem, ale nemyslím si, že ho klub uvolní, i kdyby vypadli. Jinak jsme s ním domluvení, chce reprezentovat, ale myslím, že i kdyby prošel výstupními prohlídkami, tak nám ho klub neuvolní," řekl Nedvěd o útočníkovi Vegas Golden Knights. Obhájci Stanley Cupu navíc vedou v sérii proti Dallasu 2:1.

Prozradil, že vedle Hertla jsou dalšími hráči na seznamu obránci David Jiříček s Radimem Šimkem či útočník Jiří Smejkal. "Uvidíme. Smejky pokračuje dál, včera vyhráli. Kdyby byl fit, asi by se připojil, ale teď to není na pořadu dne," řekl Nedvěd.

"Měl jsem dlouhý hovor se Stevem Yzermanem (generálním manažerem Detroitu) ohledně Radima Šimka k jeho uvolnění, ale bohužel – trenéři si přejí, aby zůstal na farmě (v Grand Rapids). Je tam jejich lídr, musíme čekat, Detroit se rozhodl ho neuvolnit. Zkrátka se rozhodli, že dokud bude farma hrát, tak ne. Leda kdyby nehrál, to by nám ho poslali prvním letadlem. U Jiříčka je malinko větší šance, s Columbusem jsem se bavil čtyřikrát a snažím se, aby nám ho před šampionátem pustili. Šance je, ale garantovat to nemůžu," uvedl Nedvěd.

Bývalý vynikající útočník naopak řekl, že seznam nezahrnuje jména útočníků Lukáše Rouska s Jiřím Kulichem. "U nich sehrálo roli, že s nimi nemáme zkušenost na mistrovství světa," vysvětlil Nedvěd. "Kdyby ta možnost byla, určitě jsme se na ně chtěli podívat v průběhu našeho dosavadního kempu, ale to se nestane, protože postoupili do play-off," dodal.

Rozhoduje kvalita, ne působiště

Už nyní je ve výběru dvanáct hráčů ze zámoří. Stanovené maximum ale s trenérem Radimem Rulíkem nemají. "Ne. Ten počet vůbec nehraje roli. Jde o tu kvalitu a ty hráče samotné. Kdyby to bylo tak, že máme 17 hráčů z Evropy a zbytek z NHL s tím, že to mužstvo bude mít kvalitu, nikdo s tím nemá problém. Stejně tak i obráceně. Ti hráči hrají v NHL z nějakého důvodu. Ale také to neznamená, že když máš nálepku NHL, budeme ti garantovat místo na šampionátu," zdůraznil Nedvěd.

"Jediný, kdo má nominaci jistou, je Pastrňák," řekl s nadsázkou Nedvěd. "V Brně (na Českých hrách) je to pro všechny nominační turnaj."

Trenéři byli od začátku naklonění možnosti využít nejméně dva brankáře ze zámoří. Nakonec oslovili trio Lukáš Dostál, Petr Mrázek, Karel Vejmelka. "Měli jsme tuhle možnost. Přemýšleli jsme i nad jinými jmény, ale dávalo nám to největší smysl takhle. I s vědomím toho, že jeden z nich bude trojka," uvedl Nedvěd.

Vedení mužstva rovněž dál pracuje s myšlenkou čekat ještě i na vývoj druhého kola play-off NHL. "Pořád je to na pořadu dne. Pak se budeme muset samozřejmě rozhodnout, ale asi by byla škoda si tuhle šanci nenechat otevřenou. I když to klukům přejeme, aby došli co nejdál, můžou tam vypadnout Boston, Vancouver... Byla by škoda si pak na takové hráče nesáhnout," poukázal Nedvěd na možnost posílit tým právě o Pastrňáka s Pavlem Zachou a Jakubem Laukem či elitního beka Filipa Hronka. 

David Pastrňák a Pavel Zacha
zdroj: Reuters

Hraniční termín stanovený nemají. "Teď bylo prvořadé dát do kupy nejlepší mužstvo z hráčů, které máme k dispozici, na turnaj v Brně. Pak kádr zúžíme a budeme se bavit zase dál. S kádrem jsme spokojení, ten kemp probíhá dobře, ale také jsme ještě nebyli úplně tak prověření, což přijde v tomto týdnu. Pevně věříme, že uspějeme."

Realizační tým potěšili dosavadními výkony obránce David Špaček s útočníkem Jakubem Vránou. "David byl vynikající. Odehrál dva opravdu výborné zápasy. Doufejme, že v tom bude pokračovat. Stejně tak i Jakub. Oba zápasy odehrál s grácií. Kuba moc dobře ví, o co se hraje. Přijel připravený a je to na ledě vidět. Když bude takhle pokračovat, má velkou šanci hrát na mistrovství světa," řekl Nedvěd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články