Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Fuksa: Divil jsem se, jak jednoduché bylo vyhrát

Martin Fuksa sám skoro nevěřil, jak rychle odjel soupeřům v druhé polovině finálového závodu na 500 metrů na Evropských hrách. Suverénně si dojel pro vítězství a potvrdil, že na této trati nemá v Evropě konkurenci. Na oslavy ale prý nemá čas, už v pondělí se vydá na soustředění do Livigna, aby znovu nabíral vytrvalost nezbytnou pro kilometr, v němž bude na mistrovství světa bojovat o medaili i účast na olympijských hrách 2024 v Paříži.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá finálová jízda Martina Fuksy a jeho ohlasy

Na mezičase v polovině trati byl v Krakově Fuksa čtvrtý v kontaktu s čelem závodu. Pak zařadil úplně jinou rychlost, dostal se do čela a každým záběrem se soupeřům vzdaloval. "Vlastně jsem to tak trochu nechápal. Říkal jsem si: To bude až takhle jednoduché? A vlastně to docela bylo. Nechci se rouhat, ale já jsem fakt jel s nimi, pak jsem si dal ten svůj závěr a během pár záběrů jsem jim hrozně poodjel," vzpomínal na pocity z trati.

Při závodě krotil euforii, aby zůstal koncentrovaný, kdyby někdo začal finišovat později. "Ale on se vůbec nikdo nepřibližoval. Říkal jsem si: Já to asi fakt vyhraju. Už jsem si pár metrů před cílem povolil a dojel jsem jako první, tak super," rozplýval se nadšením po devátém evropském titulu na pětistovce. V cíli na prstech odpočítával, kolik titulů z pětistovky má.

Tato trať, která není v olympijském programu, mu mimořádně sedí. Fuksa vlastně ani neví proč. "Nedá se říct, že by tam byli slabší soupeři. Zvlášť teď, kdy tady kilometr nebyl a všichni jeli tu pětistovku. Musím říct, že tady nechyběl nikdo nejlepší, a stejně jsem je porazil, troufnu si říct, i rozdílem třídy, protože se mi to jelo opravdu hezky. Čím to je, nevím," přemítal.

Jeden důvod pak přece našel. "Možná je to tím, že v Nymburce je rovná jenom pětistovka, kilometr je už do zatáčky. Tak od začátku prostě trénujeme jenom ty pětikila, tak možná to," pousmál se.

Oslavovat vítězství ale nebude. "Oslava určitě žádná nebude, to je většinou až po sezoně, když se to povede. Můj hlavní cíl je samozřejmě mistrovství světa. Takže dnešek si užiju, pak přijedu, užiju si den s rodinou. V pondělí odjíždím na soustředění do Livigna a tam zase začneme už makat," přiblížil plány na nejbližší dny.

Poprvé získal velkou medaili jako otec dcery Emily. Zlato na květnovém Světovém poháru jí věnoval. "Já bych jí ho poslal znova, ale to by zas byla rozmazlená a měla by druhé. Takže teď ho musíme dát mamince nebo někomu jinému. Ale je to hrozně super. Doufám, že jednou, až bude větší, se na to podívá a řekne: Jo, táta byl borec," doplnil.

Jeho pocity na trati se postupně zlepšují a byl by rád, kdyby to tak vydrželo do světového šampionátu v Duisburgu. "Tak teď v tom tréninku povolíme, vrátíme se k té vytrvalostní činnosti a pak zase budeme pomalu stoupat k rychlosti na závěrečnou přípravu na mistrovství světa," uvedl.

Pětistovka mu ukázala, že rychlostně je na tom dobře. "Je to důležité i na ten kilometr. Ono se to nezdá, sice je to delší trať, ale furt se to jede strašně rychle. Teď se ještě potřebuju vrátit k té vytrvalosti, zas něco nabrat," řekl.

Světový šampionát v Duisburgu se uskuteční od 23. do 27. srpna. "Doufám, že tam budu ještě v lepší formě než teď. Chci sbírat medaile, nejlepší umístění a nominace na olympiádu je jen součástí toho," dodal dvojnásobný mistr světa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články