Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Fuksa: V singlu sezona nemohla být lepší, v deblu ale ano

Čtyřmi zlatými medailemi ozdobil sezonu kanoista Martin Fuksa, i tak v ní ale našel rezervy. "V singlu určitě sezona lepší být nemohla. Co se týče deblu, tak si myslím, že tam jo," řekl Martin Fuksa, který triumfy oslavil v květnu na Světovém poháru v Poznani na kilometru, v červnu na mistrovství Evropy v Krakově na neolympijské pětistovce, v srpnu také premiérově na světovém šampionátu v Duisburgu i v pátek v Paříži na kilometru.

Martin Fuksa si jede pro zlato
zdroj: Kanoe.cz

"Hodně mě mrzí finále na mistrovství světa, které nám (v deblu) úplně nesedlo. Docela jsme ho pokazili. Je to jediný závod, který bych zlepšil. Ale pak jsme si to vynahradili v Paříži, takže se mi bude odpočívat s dobrým svědomím, že to umíme, a když nám to sedne, tak je to super," uvedl.

On sám i sourozenec Petr se mohou soustředit na návrat do Paříže v příštím roce pod pěti kruhy. Společně po zajištění olympijského místa už z dubnového MS se dočkali minulý týden první společné medaile. "Byl jsem z toho hrozně nadšený, protože jsem celou sezonu věděl, že máme na víc. Vždycky nám to utíkalo o malinko a potom v Paříži to konečně vyšlo. Je to pro nás s bráchou první medaile na deblu a pro mě vůbec první na Světovém poháru. Jsem strašně rád, že to vyšlo. Příště si jdeme pro ještě lepší umístění," řekl Petr Fuksa.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa: Před olympijskou sezonou nebudu nic moc měnit

Ještě po zajištění olympijské pozice měl smíšené pocity. "Já jsem zároveň spokojený i nespokojený. Přece jen, když jedu závod, tak nemyslím na to, že bych se chtěl nominovat do Paříže, ale chci zajet co nejlíp. Kdybych zajel co nejlíp a zároveň se nominoval do Paříže, tak by to byla paráda. Tím, že jsme to trochu pokazili ve finále, tak jsme byli malinko smutní, ale z Paříže jsme zase hrozně šťastný," doplnil pětadvacetiletý Petr Fuksa.

O pět let starší bratr v Duisburgu získal první zlato pro Česko na MS na kilometru po 73 letech od triumfu Josefa Holečka v Kodani. "Nikdy jsem kilometr nevyhrál, byl jsem na této olympijské trati pětkrát druhý a jednou třetí. Těžší je to oproti minulým létům v tom, že je to teď jediná olympijská disciplína na singlu. Až do roku 2016 to byly dvě disciplíny a teď je to čistě jenom jedna. Úplně celý kanoistický svět se soustředí na kilometr a o to to může být těžší," prohlásil šampion.

"Ale já už spoustu let trénuju na tu trať i na pětistovku. Že to teď vyšlo, je super, ale nemyslím si, že roky předtím to super nebylo. Mám pět stříbrných a jednu bronzovou, jen jednou jsem nestál na pódiu na mistrovství světa, takže super. Teď to prostě dobře klaplo, hezky to sedlo a vyhrál jsem," doplnil.

S bratrem se na deblu soustředili v sezoně na účast na olympiádě. "Dali jsme si cíl, že se chceme nominovat do Paříže. Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Je super, že to tak dopadlo. Kdyby nám na jaře někdo řekl, že se nominujeme na olympiádu, tak jsme úplně šťastní a bereme to," konstatoval Martin Fuksa.

Před sebou má v sezoně ještě jeden závod. "Bude to příští víkend na mistrovství republiky v Nymburce na pět kilometrů. Těším se, že je to v Nymburce, kde asi nikdy v historii mistrovství republiky nebylo. Je to můj domov. Nebýt to tam, tak to asi nejedu. Musím si to párkrát na vodě projet, aby mě to nebolelo," řekl Martin Fuksa s úsměvem.

Dějiště OH bude specifické

Minulý týden v Paříži si oba vyzkoušeli dějiště olympijských her. "Je to specifické v tom, že to není uměle vytvořený kanál stejně jako v Riu a Tokiu, což mě trošku mrzí. Kdyby to bylo jako olympiáda v Londýně a Pekingu, tak by to bylo asi mnohem hezčí. Na druhou stranu to z těch tří destinací bude nejlepší závodiště i z toho důvodu, že kanoistika se tam jezdí, Francouzi tam jezdí nominace i mistrovství Francie. Minulý rok tam měli veslaři i juniorské mistrovství světa," prohlásil starší ze sourozenců.

"Myslím si, že to bude ne úplně spravedlivé kvůli větru, protože je to jezero hodně otevřené na jednu stranu. Myslím, že bude foukat hodně vítr ze strany. Musím zaťukat, že je to otevřené na tu lepší stranu pro mě. Horší pro bráchu, ale já řídím debla," uvedl Martin Fuksa. "Na mě tam dýchla atmosféra, jen když jsem navštívil fanshop Paříž 2024, a když jsme šli k Eiffelovce a viděl jsem tam odpočet do startu Paříže. Jinak bych ani nepoznal, že tam bude olympiáda," doplnil Petr.

Martin Fuksa se letos vedle sportovních úspěchů dočkal v květnu s manželkou Annou i prvorozené dcery Emily a roli otce si užívá. "Vůbec to není těžké. Mám hodnou paní, která se stará. Hodné babičky, dědy a všechny. Je to za dlouhou dobu první miminko v naší rodině. Máme spoustu zájemců o hlídání a takové věci. Je to super, těším se ještě víc domů z tréninku než předtím," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články