Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Velká bitva Fury vs. Usyk se blíží, půjde o čtyři tituly i o miliardy

Zhruba za měsíc má být jasno v tom, kdo je současným vládcem ringu. V sobotu 18. května v Saúdské Arábii se mají konečně střetnout dosud neporažené nejlepší těžké váhy světového boxu – Tyson Fury z Velké Británie a Oleksandr Usyk z Ukrajiny.

Tyson Fury v zápase s Derekem Chisorou
zdroj: Reuters autor: Andrew Couldridge

Britský obr s přezdívkou Gypsy King, který už jednou ukončil kariéru a odešel do důchodu, nešetří silnými slovy i urážkami. "Chystám zbraně na toho králíka, už teď je mi ho líto," naspal na Instagram britský boxer, jehož sebevědomí nezná hranic.

Ale právě Usyk, o němž už Fury řekl, že z něho udělá něco jako svého podržtašku, by mohl být jedním z mála, kdo jej vrátí do reality. Už proto, že o co méně mluví, o to víc se věnuje přípravě.

Sedmdesát procent pro Furyho

Pro média není tak zajímavý jako Brit. I když i on umí promluvit: "Jdu si pro tebe, tlusťochu," vzkázal Furymu poté, co se promotéři obou boxerů po dlouhé licitaci dohodli na podmínkách zápasu a hlavně dělbě peněz 70:30 procent ve prospěch britského bojovníka, i když Usyk navrhoval 60:40.

A tak Usyk, který drží mistrovské pásy hned tří uznávaných boxerských organizací WBA, WBO a IBF, zůstává v klidu a připravuje se na zápas, který už byl jednou odložen kvůli zranění Furyho, jenž drží pás WBC. Proto si pořadatelé nadcházející souboj pojistili – kdyby některý z boxerů nemohl nastoupit, zaplatí deset milionů dolarů.

Ovšem v celkových sumách, o nichž se kolem tohoto zápasu hovoří, to je víceméně podružná částka.

V jednadvaceti zápasech neporažený Ukrajinec (14 K.O.), který po napadení své země ruskými vojsky narukoval do armády a zapojil se do bojů, se už opět věnuje boxerským výzvám. Milion liber (přes 29 milionů korun) ze zápasu pošle válčící Ukrajině i Fury.

Nagannou vystrašil Furyho

Fury má za sebou 34 utkání v profi ringu s jedinou remízou a výhrami, z nichž 24 bylo K.O. Ovšem vystrašit by ho mohlo nedávné utkání s bývalou hvězdou smíšených bojových umění MMA Fracisem Nagannouem, který poslal fenomenálního boxera do počítání. Zápas nakonec vyhrál cikánský král jen těsně na body. Ovšem mnozí z boxerských odborníků mluvili spíš o remíze.

A když Nagannouova hvězda po utkání v boxerském ringu rázem vyrostla, vrátil všechno do správných mezí bývalý světový šampion a Furyho krajan Anthony Joshua, který v dalším zápas Nagannoua zničil během dvou kol.

I Furyho promotér Bob Arum prohlásil, že Tyson vypadal v zápase hrozně. Ten si to ale uvědomil a podle všeho tvrdě přidal v tréninku, zhubl a zlepšil fyzičku. K tomu jistě přispěl i fakt, že právě Usyk bývalého šampiona Joshuu dvakrát porazil.

100 milionů dolarů by bylo málo

A že to Furymu stojí za tu námahu, je zřejmé. Podle odhadů má totiž za zápas inkasovat hodně přes sto milionů liber, což jsou zhruba tři miliardy korun.

"Kdybyste řekli Tysonovi, že vydělá 100 milionů dolarů, byl by hodně naštvaný, protože si myslí a já také, že to bude mnohem víc," dodal Arum, ale skutečná částka, kterou zápas vygeneruje a z níž má britský boxer dostat údajně kolem sedmdesáti procent, bude známá až po zápase.

Ten po dlouhých letech sjednotí majitele všech čtyř nejprestižnějších mistrovských pásů a zároveň by měl být také jednou velkou pozvánkou i na odvetu, která by se měla uskutečnit během několika málo měsíců a podle všeho by měla generovat ještě vyšší částky než první velký třesk.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články