Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Do Her v Paříži zbývá 102 dní. ČOV ladí olympijskou vesnici, další vlna prodeje vstupenek se blíží

Už za 102 dní bude v Paříži zahájena olympiáda. Vedení Českého olympijského výboru (ČOV) aktuálně řeší zejména ubytování sportovců a bezpečnost ve francouzské metropoli. Kvalifikační kritéria zatím splnilo 42 českých sportovců. Ve středu půjde do prodeje dalších 250 tisíc vstupenek.

Je nám líto, video expirovalo.
Do startu Her zbývá 102 dní

"Na olympiádu se dostanou sportovci, kteří jsou top. Náš baráček v olympijské vesnici, která dle mého názoru aspiruje na nejhezčí v historii, musíme ještě vyzdobit, vybavit... tak, aby byli sportovci spokojení a aby měli příjemné prostředí pro přípravu na své soutěže," uvedl pro Českou televizi Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf olympijských výprav.

Alfou a omegou jsou podle něj zdravotní matrace, jež organizátoři v rámci ubytování nenabízí, ale ČOV je sportovcům zajistí. "Kvalitní spánek je pro sportovce, který má předvádět výkony, extrémně důležitý. Na tom se dle mého nemá šetřit," doplnil Doktor.

Bezpečnost na prvním místě

Vzhledem k situaci ve světě se ale řeší i bezpečnost Her a v prvé řadě zahájení v centru francouzské metropole. Poprvé v historii totiž proběhne mimo olympijský stadion, konkrétně na řece Seině. "Organizátoři nás opětovně ujišťují o tom, že bude zahájení na Seině a že žádný plán B nepřipravují. My se na to připravujeme a pevně doufáme, že to dobře vyjde," konstatoval předseda ČOV Jiří Kejval.

Kejval dále opět zopakoval, že by čeští fanoušci měli využít olympijských her v Evropě bez koronavirových opatření, která omezila diváckou účast na OH 2021 v Tokiu a zimní olympiádě 2022 v Pekingu. "Paříž je světová turistická destinace číslo jedna. Nádherné město, rodiště našeho zakladatele barona Pierra de Coubertina. Organizátoři nám navíc na každém kroku ukazují, že chtějí propojit sport s městem, jeho kulturou a architekturou, gastronomií, módou. Myslím si, že i ti, co nejsou orientovaní na sport, si přijdou na své," podotkl.

Na své si ale budou moci přijít i fanoušci přímo v Česku, protože ČOV už tradičně zorganizuje Olympijský festival, tentokrát u jezera Most. "Máme velkou radost, že ho můžeme zorganizovat právě v Mostu, protože půjde o prostor, který nikdo nezná. Kde většina obyvatel České republiky nikdy nebyla. Bude tam spousta věcí, jimiž bychom chtěli zaujmout. Jednou z nejzajímavějších bude dvanáctimetrová Eiffelova věž," dodal Kejval.    

Ve středu se začne prodávat více než 250 tisíc vstupenek 

Eiffelova věž je ale pochopitelně dominantou Paříže a přímo ve francouzské metropoli ji budou moci obdivovat během olympiády především držitelé olympijských vstupenek. Další vlna prodeje je naplánovaná na středu 17. dubna. V 10:00 odstartuje prodej dalších více než 250 tisíc z nich. K dispozici budou místa na všech sportech. 

Francouzští organizátoři ohlásili další vlnu na termín 100 dní před zahájením Her. S výjimkou surfingu na Tahiti, na který se vstupenky neprodávají, si je mohou objednat na webu tickets.paris2024.org. K dispozici budou i lístky na atletiku, plavání, sportovní gymnastiku nebo slavnostní zahájení na Seině.

Ondřej Perušič a David Schweiner po triumfu v Paříži
zdroj: BeachVolleyball World

Téměř dvacet tisíc vstupenek bude za 24 eur (zhruba 600 korun). Na této částce budou začínat i lístky na plážový volejbal nedaleko Eiffelovy věže, kde budou hrát i úřadující mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner.

Žantovský očekává na Hrách minimum Rusů

Kromě vstupenek se v současnosti opět řeší i působení ruských sportovců. Diplomat Michael Žantovský, který vede nezávislou expertní komisi Českého olympijského výboru (ČOV), očekává v Paříži minimum neutrálních sportovců z Ruska.

Podmínky Mezinárodního olympijského výboru (MOV) včetně úspěšné kvalifikace splnilo před deseti dny jen osm ruských sportovců. MOV dle Žantovského předpokládá, že by jich celkem mohlo být šestatřicet. Ruské úřady podle něj nejsou účasti svých sportovců v neutrálních barvách nakloněny, což může konečný počet ještě snížit.

Je nám líto, video expirovalo.
Michael Žantovský o neúčasti Rusů a Bělorusů na OH

Na Rusko a jeho spojence Bělorusko, jehož sportovci podle Žantovského problémy s podmínkami nemají, dopadají sankce MOV kvůli agresi na Ukrajině. Neutrální sportovci z Ruska a Běloruska se nebudou účastnit zahajovacího ceremoniálu a nebudou uvedeni v medailovém hodnocení zemí.

Jednotlivci z těchto zemí budou moci závodit jako neutrální za splnění podmínek MOV. Nesmějí být spojeni s armádními a bezpečnostními složkami, nesmí podporovat ruskou agresi proti Ukrajině a musejí splňovat podmínky Světové antidopingové agentury (WADA). Bude to posuzovat tříčlenná komise MOV.

Ruská strana se k restrikcím staví negativně. "Podle asistenta prezidenta Putina Igora Levitina se 'každý sportovec musí samostatně rozhodnout, ale bez porušování ruských zákonů'. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov doplnil, že 'činnost Mezinárodního olympijského výboru a jeho prezidenta Thomase Bacha je zradou všech ideálů olympismu'," přiblížil Žantovský, který neočekává, že by Rusko, případně jeho olympijský výbor, plošně nařídily sportovcům ze své země neúčast na Hrách.

"To by bylo tak hrubé porušení olympijské charty, že by to ohrozilo účast Ruska i na dalších olympijských hrách v budoucnosti. To, že ruští představitelé nepřejí účasti neutrálních sportovců, je v této chvíli zjevné. Lze předpokládat, že ti sportovci, kteří připadají v úvahu, budou toto stanovisko vnímat," poznamenal.

Předpokládá proto, že na Hrách budou především sportovci s ruským pasem, kteří v Rusku nežijí, jako jsou například tenisté.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články