Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanoisté budou na MS bojovat o medaile i místa do Paříže. Trať by mi mohla sednout, tuší Fuksa

Nejen o medaile, ale také o místa na olympijských hrách v Paříži se bude až do neděle bojovat na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Duisburgu. O olympijské kvóty bude usilovat patnáct ze 24 členů české výpravy v čele s kanoistou Martinem Fuksou a kajakářem Josefem Dostálem. Víkendový program odvysílají živě programy ČT2, ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanoisté budou na MS bojovat o medaile i místa na OH v Paříži

Čtyřnásobný olympijský medailista Dostál se před šampionátem potýkal se střevní infekcí. "Musel jsem být pár dní bez tréninku a vyladěná forma je dost v ohrožení. Jsem dost zvědavý, jak to bude na mistrovství vypadat," uvedl závodník, který na olympijském kilometru v této sezoně Světového poháru nedosáhl na finále A.

Naději před šampionátem neztrácí. "I když jsem měl tréninkový výpadek, tak věřím, že to nebude špatné. Navíc v Duisburgu se mi závodí dobře, povedly se mi tam Světové poháry i moje první mistrovství světa před deseti lety. Tehdy jsme skončili druzí na čtyřkajaku," doplnil Dostál, který k vyjetí místa pro Česko potřebuje na kilometru skončit do šestého místa. V Duisburgu bude závodit také na neolympijské pětistovce.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá finálová jízda Martina Fuksy a jeho ohlasy

Nejlepším český závodníkem v aktuální sezoně SP je kanoista Fuksa. "V Duisburgu jsem byl, myslím, dvakrát na Světovém poháru a mám odtud dvě zlaté a dvě stříbrné medaile a držím tam světový rekord na kilák. Vypadá to, že ta trať by mi měla vyhovovat," uvedl. Vedle kilometru pojede s bratrem Petrem pětistovku, kde se budou snažit navázat na olympijskou účast z Tokia.

O olympijské hry bude chtít zabojovat rovněž čtyřkajak ve složení Radek Šlouf, Jakub Brabec, Jakub Zavřel a Jakub Špicar. Špicar zkusí s Danielem Havlem štěstí na deblkajaku, kajakářky v čele s Anežkou Paloudovou rovněž sázejí především na čtyřkajak. "Konkurence ve všech olympijských disciplínách je tvrdá. Je tam pár lidí, kteří jsou rychlejší, ale potom je tam docela široké pole na úrovni hodně podobné nám, takže si myslím, že když všechno sedne, tak by mohla být olympijská nominace reálná," uvedla Paloudová.

Tvrdá konkurence na čtyřkajaku

Reprezentační šéftrenér Pavel Hottmar věří, že minimálně někteří jeho svěřenci předvedou výkon na úrovni nejužší světové špičky, což je k postupu na OH potřeba. Každý sportovec může vyjet pro zemi jen jedno místo, takže se budou kvóty různě posouvat zejména ve prospěch deblkanoí a deblkajaků. Většina lodí může v případě neúspěchu v kvalifikaci bojovat ještě v květnu 2024 v dodatečné evropské olympijské kvalifikaci.

Pro čtyřkajaky je ale MS jedinou šancí získat místo na OH. "Konkurence na čtyřkajaku bude opravdu výjimečně tvrdá, jak už naznačily závody Světového poháru a především vyrovnanost posádek na Evropských hrách v Krakově. Nominuje se deset nejlepších posádek, ale musí být zastoupeny čtyři kontinenty. Je tedy pravděpodobné, že mezi muži bude potřeba dojet do sedmého místa," uvedl Hottmar.

Nominace Česka na MS v rychlostní kanoistice:

Olympijské disciplíny: Josef Dostál (K1 1000 m), Anežka Paloudová (K1 500 m, K4 500 m), Jakub Špicar (K2 a K4 500 m), Daniel Havel (K2 500 m), Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová (obě K2 a K4 500 m), Jakub Brabec, Jakub Zavřel, Radek Šlouf (všichni K4 500 m), Adéla Házová (K4 500 m), Martin Fuksa (C1 1000 m, C2 500 m), Denisa Řáhová (C1 200 m), Petr Fuksa (C2 500 m), Martina Malíková, Kamila Šímová (obě C2 500 m).

Neolympijské disciplíny: Martin Sobíšek (K1 200 m), Josef Dostál (K1 500 m), Michal Kulich, Jan Vorel (oba K2 1000 m), Tomáš Sobíšek (K1 5000 m), Štěpánka Sobíšková (K1 200 m), Anežka Paloudová (K1 5000 m), Antonín Hrabal (C1 200 m), Jiří Minařík (C1 500 m), Jiří Zalubil (C2 1000 m), Adam Rudolf (C1 5000 m a C2 1000 m), Martina Malíková (C1 5000 m).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články