Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Martin Fuksa ukončil panování Prskavce a Přindiše, je Kanoistou roku

Mistr světa Martin Fuksa je Kanoistou roku 2023. Domácí svazovou anketu vyhrál po pěti letech. Ukončil panování vodních slalomářů Jiřího Prskavce a Víta Přindiše, kteří počínaje rokem 2019 kralovali. Tentokrát se seřadili za nejlepším českým rychlostním kanoistou.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa je Kanoistou roku 2023

Fuksa letos na singlu dominoval. Vyhrál Evropské hry na neolympijské pětistovce a především mistrovství světa na olympijském kilometru, kde po pěti stříbrných medailích poprvé usedl na trůn. Vítězil i ve Světovém poháru včetně předolympijského testu v Paříži, kde bude za rok bojovat o svůj první olympijský cenný kov.

Bude na něj mít šanci nejen v individuálním závodě, ale také v deblkanoi s bratrem Petrem. Finále světového šampionátu na 500 metrů se jim sice nevydařilo, ale i osmá příčka stačila na zisk účastnického místa. Po MS si pak spravili chuť druhým místem na posledním Světovém poháru v Paříži. Díky tomu skončili v anketě třetí mezi posádkami.

V týmovém hodnocení se před ně dostala vítězná kajakářská hlídka vodních slalomářů z MS Prskavec, Přindiš, Jakub Krejčí a deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, který skončil na MS pátý.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa: Před olympijskou sezonou nebudu nic moc měnit

Olympijskému vítězi Prskavcovi tentokrát k výhře v anketě nepomohla ani skvělá sezona, v níž si s předstihem v domácí nominaci zajistil účast na Hrách v Paříži. Vyhrál Evropské hry a na světovém šampionátu skončil druhý.

Loňský vítěz ankety Přindiš se letos zařadil na třetí místo. Na kajaku se stal celkovým vítězem Světového poháru, ale vrcholné akce se mu v jeho hlavní disciplíně nevydařily. Získal jen bronz na Evropských hrách v kayakcrossu, který je jeho poslední šancí na účast na OH 2024 v Paříži.

Nejlepší juniorkou se stala Bára Galušková, juniorská mistryně světa na kajaku. Osobností sjezdu byla vyhlášena Marie Němcová.

Kanoista roku 2023:

Jednotlivci: 1. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika/C1), 2. Jiří Prskavec, 3. Vít Přindiš (oba vodní slalom/K1).

Posádky/týmy: 1. Jiří Prskavec, Vít Přindiš, Jakub Krejčí (vodní slalom/K1), 2. Jakub Špicar, Daniel Havel (rychlostní kanoistika/K2), 3. Petr Fuksa, Martin Fuksa (rychostní kanoistika/C2).

Junioři: 1. Bára Galušková (vodní slalom/K1).

Osobnost maratonu: Kateřina Mílová.

Osobnost sjezdu: Marie Němcová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články