Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1976

Nový šéf Sokola po kauze podvodu: Obec je v dobré kondici a těší se na slet

Novým starostou České obce sokolské se o víkendu stal Martin Chlumský. Dosavadní první místostarosta nahradil ve funkci Hanu Moučkovou, která po třinácti letech působení na vedoucí pozici spolku po skandálu v březnu rezignovala. "V tuto chvíli se Sokol těší na slet, máme teď plné ruce práce a velmi se na něj těšíme," tvrdí Chlumský.

Nového starostu České obce sokolské zvolilo v sobotu do čela spolku 69 ze 75 přítomných členů výboru. Ve funkci bude do roku 2025, kdy se uskuteční nový volební sjezd.

Chlumský už dříve uvedl, že se chce ve funkci zaměřit na obnovu důvěry členské základny i veřejnosti po kauze bankovního a úvěrového podvodu, který organizaci způsobil škodu 46 milionů korun.

"Období bylo velmi intenzivní. Podstata problému je úvěrový a bankovní podvod. Věnovali jsme se tomu, abychom detailně prozkoumali, jaké vznikly škody, abych se zorientoval v případu do nejmenšího detailu, a abychom podnikli kroky, které ty škody minimalizují," vysvětluje Chlumský v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

"Interním šetřením jsme zjistili, že smlouvy byly podepsány bankovními identitami. Policie bude šetřit dál, jakým způsobem k tomu došlo," dodává Chlumský.

Česká obec sokolská
zdroj: ČT sport

Podstatná věc je schválení vyrovnaného rozpočtu. "I se zahrnutím úvěrů, kde jsme seškrtali napříč strukturou rozpočtu tak, abychom mohli úvěry splatit. Česká obec sokolská je ale v dobré kondici," říká Chlumský.

Před novým starostou a celou Českou obcí sokolskou je vrchol roku – sedmnáctý Všesokolský slet. Jeho hlavním mottem je "Slet spojuje". Do akce je zapojeno všech čtrnáct krajů, kde se uskuteční víc než tři desítky oblastních a krajských sletů.

Hlavní sletový týden proběhne v Praze od 30. června do 5. července a zúčastní se ho zhruba dvacet tisíc cvičenců nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

Sokolové připravili dvanáct sletových skladeb pro všechny věkové kategorie, které předvedou na stadionu v Edenu. Součástí programu sletového týdne je i Sokol Gala, průvod Prahou, divadelní představení, výstavy, workshopy a mnoho dalších aktivit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články