Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pražský maraton přilákal více než osm tisíc běžců. Padne hranice dvou hodin a pěti minut?

Vytrvalci mají v české metropoli poslední šanci kvalifikovat se na olympijské hry do Paříže. Startovní pole Pražského maratonu bude čítat víc než osm tisíc běžců. Rychlá trať přilákala běžce z Číny, Mongolska, Indie, Jordánska, Ekvádoru či Peru. S nejlepším osobním časem se vydá do ulic Etiopan Herpasa Negasa. Závod odstartuje v 9 hodin na Staroměstském náměstí, kde je i cíl. Přímý přenos vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Vebr půjde v Praze první ostrý maraton

Negasa má osobní rekord 2:03:40 z roku 2019. Pod dvě hodiny a pět minut zaběhl ještě před dvěma lety v Soulu, ale pak přišlo zranění. Praha by měla být jeho velkým návratem. Na vítězství v maratonu v Bombaji může navázat další etiopský běžec Lemi Berhanu Hayle.

"Loni jsem byl zraněný, takže jsem sem navzdory pozvánce nemohl přijet. Mrzí mě, že jsem se nedostal do etiopské nominace do Paříže. Doufám, že si to vynahradím v neděli, kdy se pokusím zvítězit a třeba i překonat traťový rekord," řekl Hayle, vítěz Bostonského maratonu z roku 2016.

V závodu žen by mohla být prolomena hranice dvou hodin a dvaceti minut

Mezi ženami patří k adeptkám na vítězství Keňanka Dorcas Jepchirchirová, jež loni vyhrála maraton v Hamburku. Zaběhla tam čas 2:20:09 hodiny, na podzim v Amsterdamu byla ještě o sedm sekund rychlejší a stačilo jí to na třetí místo. V Praze by chtěla prolomit hranici dvou hodin a dvaceti minut.

Pod tu už se dostala Etiopanka Buzunesh Getachewová, která loni zvítězila ve Frankfurtu výkonem 2:19:27. Na trati v Praze padla hranice 2:20 hodiny jen jednou. V roce 2019 se o to postarala Lonah Salpeterová z Izraele, která od té doby výkonem 2:19:46 drží rekord závodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Před startem Pražského maratonu: Kudy se běží a jak bude omezena doprava

Vebr vstupuje do neprobádaných vod

Obhájcem domácího titulu je Vít Pavlišta, jenž může získat už páté maratonské zlato. Nechybějí ani další medailisté z loňska – stříbrný Ondřej Fejfar a bronzový Yann Havlena. Na startu bude také trojnásobný šampion Jiří Homoláč a historicky nejúspěšnější účastník maratonského mistrovství republiky Petr Pechek, který už má pět titulů.

První ostrý maraton čeká Patrika Vebra, nejrychlejšího Čecha na půlmaratonu v Praze. "Mám z toho respekt, ale doufám, že to bude dobrý závod. Ještě čekám na přesnou předpověď počasí a podle toho nastavím s trenérem závodní strategii. Chtěl bych to rozebíhat trochu pasivněji a dostat se do toho v průběhu závodu," nastínil své plány Vebr.

Mezi ženami nebudou na startu maratonu Tereza Hrochová ani Moira Stewartová, které už splnily limit pro účast na olympijských hrách v Paříži. Při absenci aktuálně nejlepších českých běžkyň může na šestý titul pomýšlet veteránka Petra Pastorová. Naposledy byla na stupních vítězů před dvěma lety, kdy skončila třetí. K favoritkám budou patřit také Eva Filipiová a Barbora Jíšová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články