Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čerstvá šampionka Zachová: Nejlepší je pocit hezky se soupeřkou hodit

Judistka Renata Zachová září. Po triumfu na mistrovství Evropy vyhlíží mistrovství světa i olympijské hry v Paříži, kam už se téměř jistě kvalifikovala. Vyžívá se v házení soupeřek. První ženské evropské zlato pro Česko získala oblíbeným chvatem sode curi komi goši, který ve finále použila proti Nizozemce Joanne van Lieshoutové.

Renata Zachová se zlatou medailí z ME
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Ve finále evropského šampionátu použila chvat, který má ráda. "Drží se za oba rukávy a hází se přes sebe, jde házet do spousty směrů. Líbí se mi na něm, že má strašně moc možností, jak hodit," popisovala. Když zjistila, že Nizozemku nemůže přehodit dopředu, hodila s ní lehce do strany.

Zachová, která se pere v kategorii do 63 kilogramů, je vyznavačkou aktivního juda. "Nejlepší je pocit hezky s ní hodit. Když to plácne, je to z výšky, je to rychlé," libovala si.

Trenér Jiří Štěpán doplnil, že je jeho svěřenkyně úplně jiný typ než dvojnásobný olympijský šampion Lukáš Krpálek. "Je to dáno somatotypem sportovce a genetickými předpoklady. Lukáš využívá skvělé silové vytrvalosti. U Renči je větší deviza v explozivní síle, kdy je schopna nastoupit do chvatu a udělat sekvenci technik, kterou dokáže rozhodovat vyrovnané zápasy," přiblížil.

Za klíčové na cestě k evropskému titulu považuje odhodlání své svěřenkyně. "Myslím, že její největší devizou je trpělivost a poctivá práce v momentech, kdy to bolí. Jsme na soustředění třeba měsíc, šest týdnů pryč, to je fyzicky i psychicky náročné. Nemůžete mít třeba ten sociální kontakt, který byste si představoval," řekl. V přípravném období mívá Zachová i tři tréninkové jednotky denně. Začíná brzy ráno a pokračuje až do odpoledne.

Dalším turnajem Zachové bude mistrovství světa, které se uskuteční od 19. do 24. května v Abú Dhabí. Předtím vedle tréninku doma absolvuje jen soustředění v Německu. A pak začne náročná příprava směrem k olympiádě. "Skoro nebudu doma. Je soustředění v Poreči a pak jedeme na delší dobu do Japonska," uvedla.

V olympijském žebříčku je díky evropskému titulu a dalším výborným výsledkům, jako byla třeba pátá příčka na loňském Masters, bezpečně na postupové pozici. "Mělo by to stačit, jsem někde uprostřed. Ale počkáme, až to bude na papíře," komentovala svou situaci.

Krpálek po triumfu Zachové předsedovi svazu Pavlu Volkovi napsal, že konečně judo nestojí jen na něm, že už má nástupkyni. Zachová se nechce nechat svazovat tlakem, který na ni jako na úřadující mistryni Evropy bude.

"I před touto Evropou bylo v článku napsáno, že jsem největší naděje, která tam jede. Snažím se prát, jak umím, a tohle si snažím si nepřipouštět. Budu v tom pokračovat i na mistrovství světa a dál," přiblížila svou filozofii. Podobně vnímá judo i její kouč. "Člověk si nesmí připouštět, jestli se mu už nějaký turnaj podařil. Každý zápas začíná od nuly a musí se do něj jít naplno," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články