Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Velké trenérské změny v extralize. Volejbalisty Jihostroje povede Zdeněk Šmejkal

Novým trenérem volejbalových šampionů z Českých Budějovic je Zdeněk Šmejkal. Dvaašedesátiletý Šmejkal přichází místo Poláka Andrzeje Kowala z rakouského týmu Union Waldviertel. Má za sebou úspěšná angažmá v extralize, v roce 2013 získal jako hlavní trenér titul s Ostravou. V letech 2013 až 2015 vedl i českou reprezentaci. Nového trenéra budou mít i stříbrní Lvi Praha. Ti jeho jméno zatím neoznámili.

Zdeněk Šmejkal
zdroj: ČTK autor: Václav Pancer

Jihostroj byl se Šmejkalem domluvený už před minulou sezonou, ale tehdy z vážných rodinných důvodů z angažmá sešlo. Situace se změnila a Šmejkal nyní zaujme místo po Kowalovi, jenž se vrací do polské PlusLigy.

"Máme radost, protože jsme o Zdeňka měli zájem dlouhodobě. V našich očích je to nejlepší český trenér, kterého mělo v hledáčku více extraligových klubů. Je to zkušený kouč, který volejbalu výborně rozumí a má přirozenou autoritu. Skvěle pracuje s mladými hráči, což už v minulosti opakovaně dokázal. Má za sebou mnoho úspěšných sezon jak doma, tak v sousedním Rakousku. Navíc je to i člověk pevných morálních zásad," uvedl generální manažer klubu Robert Mifka.

Ve Waldviertelu působil Šmejkal posledních sedm sezon. Během nich získal rakouský titul, pohár i superpohár. Pod jeho vedením tam hráli i smečař Martin Licek a blokař Sam Taylor-Parks, kteří měli nebo mají stopu v Jihostroji.

Nového kouče představil i bronzový tým extraligy Kladno. Z pozice asistenta povýšil Slovák Tomáš Samsely. "V okamžiku, kdy bylo jasné, že Arnaud Josserand nebude pokračovat, byl pro mě Tomáš jasná volba. V klubu působí již několik let, měl jsem ho jako asistenta. Role, kterou měl v realizačním týmu Arnauda, se zhostil výborně. Je to velký odborník, který má spoustu zkušeností z velmi dobrých klubů, ale i ze slovenské reprezentace," uvedl prezident klubu Milan Fortuník.

Další trenérská změna se chystá u čtvrtého týmu nejvyšší soutěže Příbrami, kterou už nepovede Lubomír Vašina. Klub oznámil, že končí ze zdravotních důvodů.

Příbram se do extraligového semifinále probojovala po deseti letech, ale sérii o bronz s Kladnem prohrála.

"Nebyla to vůbec snadná sezona pro trenéra Luboše Vašinu. Celý rok bojoval se svým zdravím, přesto dokázal dovést Kocoury až do semifinále play-off. Nyní si od zápasových stresů trochu odpočine a bude se soustředit na zlepšení svého zdravotního stavu," napsali Kocouři.

V Odoleně Vodě končí Matyáš Demar hráčskou kariéru a přejde do trenérské role. Poslední dvě sezony bývalému reprezentačnímu nahrávači pokazily problémy s kolenem.

Na lavičce nahradí Marcina Kryše, který se vrátil do rodného Polska. Tuto sezonu Aero dokončilo na sedmém místě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články