Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijský oheň pro Paříž byl zažehnut, kvůli mrakům bez pomoci slunečních paprsků

V řecké Olympii byl při tradičním ceremoniálu slavnostně zažehnut oheň pro olympijské hry v Paříži. Pochodeň do Francie zamíří po jedenáctidenním putování Řeckem příští týden. Štafeta s pochodní začne v Marseille 8. května, sportovní svátek pod pěti kruhy se v metropoli země galského kohouta uskuteční od 26. července do 11. srpna.

Je nám líto, video expirovalo.
V Olympii byl zažehnut oheň pro Hry v Paříži

Řecká herečka Mary Minaová v roli nejvyšší kněžky zažehla plamen před antickým chrámem bohyně Héry ze záložního ohně, který byl k dispozici od pondělní generálky. Tradiční zapálení pomocí slunečních paprsků a parabolického zrcadla překazilo podmračené počasí.

Po předchozích dvou příležitostech, které se kvůli covidovým opatřením uskutečnily bez publika, tentokrát ceremoniál sledovaly stovky hostů a diváků. Nechyběli mezi nimi předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach či šéf organizačního výboru pařížských Her Tony Estanguet.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavnostní ceremonie v Olympii

Bach ve svém projevu zdůraznil, že olympijské hry jsou symbolem míru. "V těchto těžkých časech, ve kterých přibývá válek a konfliktů, jsou lidé otráveni vší tou nenávistí, agresí a negativními zprávami, se kterými jsou každý den konfrontováni," řekl Bach. "Toužíme po něčem, co nás dá dohromady, co nás spojí, co nám dá naději. Olympijský oheň, který zapalujeme, je symbolem této naděje," dodal.

Prvním členem štafety na řeckém území se stal veslař Stefanos Duskos. Zlatý medailista z předchozích Her v Tokiu s ohněm doběhl k blízkému památníku, kde je pochováno srdce Pierra de Coubertina. Pochodeň poté předal bývalé francouzské plavkyni Laure Manaudouové, trojnásobné medailistce z OH v Aténách 2004.

Olympijský oheň zůstane v Řecku až do 27. dubna. Poté se vydá na palubě třístěžňové plachetnice z Atén na plavbu po Středozemním moři do Marseille. Štafeta s pochodní pak bude křižovat francouzská území 80 dní a na cestě do Paříže urazí zhruba 12 tisíc kilometrů.

Pochodeň podle organizátorů navštíví pět francouzských zámořských území a poputuje do více než 400 měst, než 7. července zamíří z Brestu lodí do Karibiku. Z Francouzských Antil se oheň do Evropy vrátí 18. července a na trase do Paříže navštíví například Štrasburk, Remeš či zámek ve Versailles.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články