Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Všechno odmakat bez zranění a pak už je to jen na nás, říkají bratři Fuksovi

Po titulu mistra světa na kilometru se dočkal rychlostní kanoista Martin Fuksa i dalších ocenění – byl vyhlášen Kanoistou roku i Armádním sportovcem. Spolu s bratrem Petrem, s nímž na deblkanoi vybojovali místo na olympijských hrách v Paříži v příštím roce, přišli na rozhovor do Sportovních zpráv ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Bratři Fuksové se chystají na olympijskou sezonu

O pět let starší Martin měl vzhledem k anketám, v nichž uspěl náramně, v posledních dnech hodně napilno, ale rozhodně mu to nevadilo. "Užil jsem si to moc, poprvé jsem se stal Duklákem roku. A taťka byl k tomu ještě trenérem roku, takže sláva veliká," popisuje s úsměvem. A hned dodává: "Ale nechceme usnout na vavřínech a jedeme dál."

Vzpomněl i na první světový triumf na kilometrové trati. "V Duisbrugu jsem si v cíli řekl: konečně. Měl jsem pět stříbrných a jednu bronzovou medaili, zlato mi vždycky těsně unikalo. Přitom jsem věděl, že ty kluky dokážu porážet na Světových pohárech a na mistrovství Evropy," vrátil se k velkému triumfu této sezony.

Martin má spoustu úspěchů, ale na olympijskou medaili ještě nedosáhl, byl zatím nejlépe čtvrtý. "Jsem mistrem světa a tam jsou úplně stejní soupeři jako na olympiádě," popsal svůj pohled na největší sportovní akci, která je pro jeho sport, zvyklý spíš na komornější akce, něčím hodně výjimečným. "Ale věřím, že jsem už ve třiceti letech vyzávoděný po sportovní i psychické stránce, tak věřím, že to zvládnu dobře. Proto se musím hlavně dobře připravit," vysvětluje světový šampion.

V deblkanoii s bratrem dojeli ve finále na MS osmí a vybojovali si účast na olympijských hrách, které se konají za rok ve francouzské metropoli. "Ve všech třech jízdách na MS jsme měli dobrý pocit a říkali jsme si, že na všechny soupeře máme. Pak ale přišlo finále a tady už jsme z té jízdy neměli takový pocit, který jsme si přáli. Paráda, že jsme si vyjeli olympiádu, ale říkali jsme si, že máme na víc. To se za týden na Světovém poháru v Paříži taky ukázalo a brali jsme stříbro," popisoval situaci Petr.

Na Hrách v Tokiu byli spolu desátí a v Paříži chtějí víc. "Chtěli bychom finále a tam dopadnout co nejlépe. Brácha je zkušenější, je puntičkář a všechno chce mít dokonalé, takže ho na lodi poslouchám, a co řekne, to udělám," přiznal Petr, jaká v jejich posádce vládne hierarchie.

A jak se chystají na nadcházející olympijskou sezonu? "Příprava začne 5. listopadu v Turecku, pak budeme chvíli doma a jedeme do Livigna na běžky, potom nás čeká soustředění v Jizerských horách. Po Vánocích zase vyrazíme na hory a poté letíme za teplem do Kolumbie. Tam nabíráme kilometry na vodě a běháme," popsali bratři, co je čeká v zimě.

A starší a úspěšnější z dvojice si přeje hlavně málo zdravotních komplikací. "Hlavně abychom byli všichni zdraví a trénink a všechno kolem se povedlo, mohli jsme všechno odmakat, nebyli jsme zranění a nemocní a pak už záleží jenom na nás."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články