Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krpálek i další olympionik Klammert vynechají ME v judu. Největší českou nadějí v Záhřebu je Zachová

Na mistrovství Evropy v judu v Záhřebu nebude startovat dvojnásobný olympijský šampion Lukáš Krpálek ani druhý český účastník OH 2021 v Tokiu David Klammert. V českém týmu je šest reprezentantů včetně tří nováčků. Největší nadějí na přední umístění je Renata Zachová.

zdroj: facebook.com/České judo

Trojnásobný mistr Evropy Krpálek se soustředí na květnové mistrovství světa a následné OH v Paříži. "Má za sebou kondiční přípravu a teď soustředění v Japonsku," uvedl reprezentační trenér Vácav Sedmidubský.

Klammert dal zase přednost boji o Paříž. "Musí sbírat olympijské body. Za mistrovství Evropy jich tolik není, proto pošetří síly na následující grandslamy v Tádžikistánu a Kazachstánu," objasnil kouč.

Atmosféru ME poprvé prožijí jednadvacetiletý Petr Mladý, o rok starší Radomír Musil a jednatřicetiletý Chusniddin Karimov. Jediným mužským zástupcem, který už má z kontinentálního šampionátu zkušenosti, je Adam Kopecký.

"Upřímně nějak nevnímám, že jsem v tomhle nejzkušenější, udělám své maximum pro to, abych ukázal, co ve mně je. Rád bych obsadil alespoň bodované místo a cenné body do žebříčku a tak ještě zabojoval o Paříž," poznamenal jednadvacetiletý judista.

Oporou týmu by měla být v kategorii do 63 kilogramů Zachová, která předloni skončila na ME pátá. "Žádný velký tlak necítím, prostě se jdeme prát a necháme tam všechno. Cíl mám jako při každých závodech, chtěla bych být součástí finálových bloků," uvedla Zachová, jež aktuálně drží postupovou pozici v olympijském žebříčku.

Popáté bude na ME startovat Věra Zemanová, která se od loňského léta pere stejně jako Zachová ve třiašedesátce.

České judo potřebuje úspěch. "Pokusíme se dostat alespoň jednoho závodníka na sedmé místo. Po loňském krachu a při letošní absenci dvou nejlepších mužů by to bylo dobré. Své ambice směřujeme nejvíce ke Kopeckému a Zachové, ale jejich kategorie budou nesmírně kvalitně obsazené, oba budou na sedmé místo potřebovat podat mimořádný výkon," řekl Sedmidubský.

Loni česká výprava odjela z evropského šampionátu ve francouzském Montpellier bez jediné výhry. Hned svůj první zápas tehdy prohrál i Krpálek, který v duelu s Turkem Munirem Ertugem doplatil na technickou chybu, při pokusu o útok měl příliš brzy hlavu na tatami.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články