Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

ČOV dá na Hry v Paříži 65 milionů korun. A musíme investovat do vědy, ví Varhaník

Český olympijský výbor (ČOV) bude v olympijském roce 2024 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, kdy příjmy i výdaje dosahují téměř 200 milionů korun. Návrh rozpočtu schválili delegáti na plénu. Národní sportovní agentura (NSA) poskytla dotaci 125 milionů korun, z toho 65 milionů je určených přímo na zajištění české účasti na Hrách v Paříži.

Novinkou v rozpočtu je patnáctimilionová položka, která vyplývá z nově vypsaného projektu NSA zaměřeného na vědu a výzkum ve sportu.

"Asi všichni cítíme, že pokud nám svět nemá utíkat, tak investice do aplikované vědy ve sportu jsou to, co tu špičku může posunout k excelenci a třeba i medailím na olympijských hrách," poznamenal místopředseda pro ekonomiku Libor Varhaník.

Naopak odměny pro medailisty z Her v Paříži v rozpočtu zahrnuty nejsou. Ty navrhuje a vyplácí NSA po schválení vládou. "S NSA jednáme a netrpělivě očekáváme rozhodnutí vlády v této záležitosti, abychom mohli sportovce informovat o výši odměn pro olympijské hry," komentoval to Varhaník.

ČOV má z velké části mandatorní výdaje, jako jsou například poplatky za autorská práva, úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti ve sportu. Precizněji jsou rozděleny prostředky na jednotlivé aktivity, kterých je dvanáct místo loňských pěti.

"Položky z jedné aktivity do druhé přesouvat nejdou. Bylo to náročné na sestavení a bude to náročné při vyúčtování," upozornil Varhaník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články