Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hirscher mezi tulipány. Hvězdný slalomář se po pěti letech vrátí na svahy v nizozemských barvách

Hvězdný slalomář Marcel Hirscher se vrací k lyžování. Sedminásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský vítěz však místo Rakouska bude reprezentovat Nizozemsko, kde se narodila jeho matka.

Marcel Hirscher
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Pětatřicetiletý Hirscher ukončil úspěšnou kariéru v roce 2019. Nyní se majitel rekordních osmi celkových triumfů ve Světovém poháru rozhodl vrátit a změnu národního týmu už mu oficiálně schválil rakouský svaz.

Hirschera se svaz neúspěšně pokusil udržet nabídkou nejlepších možných podmínek včetně individuální přípravy, ale nakonec jeho žádosti z respektu k výsledkům v rakouské reprezentaci jednomyslně vyhověl.

"Samozřejmě nás mrzí, že odchází k nizozemské reprezentaci. Ale rozhodli jsme se ho podpořit," uvedl generální sekretář svazu Christian Scherer na adresu Hirschera.

"Chtěl bych si občas ještě zazávodit. Prostě jen proto, že mě to baví," uvedl majitel rekordních osmi celkových triumfů ve Světovém poháru, kterému nepřetržitě vládl v letech 2011 až 2019.

"A budoucnost rakouského lyžování patří mladým, proto jim nechci brát startovní místa nebo zdroje. V Nizozemsku to bude z tohoto pohledu snazší," dodal.

Teď však Hirschera čeká nejtěžší část cesty zpět. Ve světovém žebříčku totiž klesl na 850. místo a v létě se proto představí v závodech nižší kategorie FIS na Novém Zélandu, aby začal sbírat body potřebné pro start ve Světovém poháru.

"Jsme nadšení," přidal technický ředitel nizozemského lyžařského svazu Wopke de Vegt. "Nejenže nám pomůže přímo v závodech, ale budeme také těžit z jeho bohatých vědomostí a zkušeností," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články